Onsdag 31 maj 2023

Har vi verkligen för mycket livsmedel?

Läser med en viss förvåning i en av Sveriges stora dagstidningar om Skånemejerier som vädjar till sina leverantörer att minska mjölkleveranserna till mejerierna. De har problem med avsättningen. Är mjölköverskottet ett problem? Ja, kanske det?

Vi får ideligen information om hungern i världen.  På Afrikas horn svälter miljoner efter en katastrofal torka. I Pakistan försöker 30 miljoner människor överleva på områden dränkta av svåra översvämningar.  I många flyktingläger försöker människor bara överleva.  Hälften av alla dessa svältande är barn!

Då har jag en liten fundering.  Kan vi inte försöka lösa dessa problem samtidigt?

Mjölk är ett bra livsmedel.  Kan kanske inte tålas av alla, men de flesta är inte mjölkallergiker?

Tillverka torrmjölk som kan distribueras till svältande människor.  Betalas av vårt U-bistånd.

Bönderna i Sverige kan fortsätta producera fullvärdiga livsmedel och svältande barn stillar sin värsta hunger!  Kommer inte att räcka till alla svältande, men några barn kan kanske räddas från svältdöden?

För mig känns det helt fel att minska matproduktionen när miljoner människor svälter!

Men det kanske är en alldeles för enkel lösning?

 

Bertil Wallgren

Floby

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.