Måndag 19 april 2021

Helhetstänk kräver menstänk!

Mensen kan komma när som helst under dagen. Vill man optimera arbets- och studiemiljön för tjejer och kvinnor är det nödvändigt att ha mensen med i helhetstänket. Det handlar till exempel om att erbjuda avgiftsfritt mensskydd på kommunens toaletter, öka kunskapen om mensen samt arbeta för ett öppet samtalsklimat kring mensen.

Ett första steg är att säkra våra barn och ungas trygghet och tillgänglighet till avgiftsfritt mensskydd på skolans samtliga toaletter. Detta är inte fallet idag. Oftast hänvisas elever till att hämta mensskydd hos skolsjuksköterskan. Det är inte lätt tillgängligt och räcker inte! Det finns många goda exempel på hur mensen kan vara med i helhetstänket: Skottland röstade i parlamentet i november 2020 igenom att alla kvinnor ska ha rätt till avgiftsfritt mensskydd.

I England ges alla skolor och högskolor möjlighet att förse eleverna med gratis mensskydd. New Zeelands regering har i år beslutat att alla skolflickor ska få tillgång till gratis bindor och tamponger från och med juni 2021. Försvarsmakten i Sverige införde i höstas kostnadsfria mensskydd som en del av utrustningen till värnpliktiga. Österåkers kommun erbjuder alla upp till 23 år att hämta mensskydd utan kostnad på sin ungdomsmottagning (bindor, trosskydd, tamponger och menskoppar). Och Smedjebackens kommun har i veckan beslutat att gratis mensskydd ska finnas tillgänglig på alla kommunens toaletter.

När är Tidaholms kommun och Skaraborg redo att erbjuda kostnadsfritt mensskydd på alla skolors toaletter samt kommunens toaletter? Jag kommer att driva motionen om alla elevers rätt till mensskydd tillsammans med Grön Ungdom Skaraborg vidare tills den blir verklighet!

 

Zelal-Sara Yesildeniz, fritidspolitiker

Hedda Johansson, Grön Ungdom Skaraborg

Eduard Neagoe, Grön Ungdom Skaraborg

Klara Wachtmeister, Grön Ungdom Skaraborg

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.