Måndag 19 augusti 2019

Höj mineralavgiften till fem procent

Idag är mineralavgiften vid gruvdrift endast två promille. Det är dags att höja den till fem procent. Miljöpartiet vill detta, liksom Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiet vill höja avgiften till tio procent. Min bedömning är att det är inte svårt att få med dem på en höjning till fem procent.

Jag uppmanar nu vår nye näringsminister Ibrahim Baylan (S) till att se till att mitt förslag blir ett beslut i riksdagen. Om S, V, MP och SD är för, så råder det majoritet för förslaget.

Då slår Baylan två flugor i en smäll. Gruvföretagen får vara med och bidra lite mer till statskassan. På köpet ser han till att Vänsterpartiet får igenom en del av sin politik. Och det är inte orimligt mot bakgrund av att de hjälpt fram Stefan Löfven till statsministerposten än en gång.

Sedan att Lööf, Björklund, Kristersson och Busch blir sura som en citron ingår i det politiska spelet. Och så måste det därför få vara.

Kom ihåg! Mineralavgiften ingår inte i sossarnas uppgörelse med C och L.

Hans Mannefred
folkbildare/fristående samhällsdebattör

 • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.
 • Götalänning

  Jag orkar mig tyvärr för att en höjd mineralavgift kommer leda till att vi förlorar mycket svensk gruvdrift. Då är det nog bättre om V (Även L och MP) får igenom förslag som minskade klimatskadliga subventioner, klimatbistånd och netto nollutsläpp 2040.

  • cesimons

   Exempel på effektiva skattesatser för gruvbolag i:
   – Tanzania 74 %
   – Guinea 61 %
   – Sydafrika 59 %
   – Ghana 58 %
   – Chile 48 %
   – Sverige 34,2 % om mineralersättningen höjs från dagens 0,2 % till 5 %. (Bolagsskatten sänks från 21,4 % till 20,6% år 2021).

   Den största effekten av höjd mineralersättning har markägaren då tre fjärdedelar av ersättningen tillfaller denne.

   Mvh,

   • Götalänning

    Jag skrev om mineralavgift, inte mineralersättning

    • cesimons

     Värdet av den malm som bryts, kallas förutom royalty även mineralavgift eller mineralersättning.

     Mvh,

   • Götalänning

    Jag skrev om mineralavgift, inte mineralersättning.