Måndag 17 januari 2022

Hot och hat är inte en acceptabel vardag

Vår demokrati bygger på att det finns tusentals folkvalda politiker som på olika nivåer och i olika grad engagerar sig för att göra sin kommun och vårt land till det bättre. Men de senaste åren har vi sett en utveckling där allt fler tvekar till att ta politiska uppdrag på grund av rädslan för att bli utsatt för hot och hat. Tonen hårdnar, klimatet blir kallare och attityderna blir värre och allt fler politiker drabbas av en allt större hotbild riktat mot både den enskilde politikern och dess familj.

Vi vill vända oss till dig som idag kastar hat runt dig. Vi ser att du har ett engagemang. Ta det engagemanget och engagera dig för det du tror på. Vi lovar att det finns fler som tycker som du. Så istället för att bara kasta hat mot dem som inte tycker som du, gör något bra av ditt engagemang.

Sen vill vi vända oss till dig, du som idag kanske ser eller hör dessa kommentarer men som inte agerar. Våga säga stopp när någon går över gränsen. Tillsammans kan vi stoppa det.

För vi behöver fler som vill engagera sig, som vågar och vill ta steget att representera vår demokrati. Men för att tillräckligt många ska vilja ta det steget behöver hatet stoppas.

Vi möts av hatet varje dag, i telefonsamtal, inlägg på sociala medier, brev, anonyma sms, genom krossade fönsterrutor och sönderskurna bildäck. Det här kan inte vara acceptabelt. Vi behöver visa att vi är fler som tror på en bättre värld och en schysst samtalston mot varandra. För vi kommer inte sluta engagera oss politiskt på grund av de hot vi tar emot. För den dagen vi ger upp, då vinner också hatet.

Nu närmar vi oss ett valår. Vi Socialdemokrater kommer vara tuffa i debatterna på alla nivåer. Men det vi kommer att kritisera handlar om våra motståndares politik. För det fina med en demokrati är att vi har rätten och möjligheten att kritisera och diskutera varandras politiska förslag. Det är en rättighet vi ska vara rädda om.

Med det sagt vill vi önska er alla en god jul och ett gott nytt år. Överst på vår önskelista står en ton utan hat och hot under hela valåret 2022. Vi hoppas innerligt att du vill bidra till den.

De socialdemokratiska kommunalråden i Skaraborg:
Anna-Karin Skatt
Tidaholm

Carina Gullberg
Gullspång

Fredrik Nelander
Vara

Fredrik Nordström
Skara

Ingvor Bergman
Falköping

Janne Jansson
Mariestad

Johan Ask
Skövde

Jonas Davidsson
Karlsborg

Jonas Sundström
Lidköping

Karin Arvidsson
Töreboda

Niclas Eringsfors
Essunga

Petter Johansson
Grästorp

Pierre Rydén
Hjo

Rolf Eriksson
Tibro

Åsa Karlsson
Götene

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.