Söndag 19 augusti 2018

Hur ge en hund psykiatrisk diagnos?

Media rapporterade 25 januari om att rekordmycket antidepressiva läkemedel har ordinerats till hundar (!) i Sverige.

En oväntad nyhet tycker säkert många. De som är intresserade av saken och eventuellt har läst på i ämnet om dylika piller för ordination till människor bör komma ihåg det som skrevs av Dagens Nyheters journalist Ingrid Carlberg i sin bok ”Pillret”, f d vd-n för ett läkemedelsbolag John Virapen i boken ”Piller och profiter” och flera skrifter av Peter C Götszsche vid oberoende Cochraneinstitutet (normalt görs studier av läkemedel av tillverkarna själva).

Faktabeskrivningarna handlar om hur de ekonomiskt fokuserade tillverkarna agerat/agerar för att få dessa piller godkända och vitt spridda. Troligen föredrar svensken i gemen saklighet, objektivitet och rättrådighet. Dock är det knappast någon vacker bild som skribenterna målar upp. Mycket handlar till exempel om att dölja ofördelaktig information om farliga biverkningar, varav det kanske viktigaste; självmordsbenägenhet.

Hur diagnosticeras depression på en hund?
Har veterinärer verkligen en grund i vetenskapliga studier som stödjer utskrivningen?

L Andersson

 

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.