Fredag 4 december 2020

Internets baksida

Internet har på många områden påverkat våra liv positivt och underlättat mycket i vår vardag, både på arbetet och i fritiden. Men Internet har tyvärr också en baksida som kan utnyttjas på ett för samhället negativt sätt, i vissa fall till och med fara för våra liv. Nu verkar äntligen några politiker insett att något måste göras. Tänk att det behövde ta så lång tid att förstå Internets baksida. Troligtvis har de välbetalda och partilojala politikerna i vår riksdag, våra regioner och kommuner drabbats av fartblindhet. Utvecklingen har gått i en rasande fart och Teknologerna har haft fritt spelrum och på kuppen blivit stormrika. Att skylla på dagens regering som vissa nu tycks göra är helt fel!

Göran Perssons och Fredrik Reinfeldts regeringar är minst lika involverade i denna utveckling. Ingen regering har tidigare ifrågasatt, utan bara accepterat och retoriskt fått oss att tro att denna utveckling är enbart av godo för hela mänskligheten. Så är det ju naturligtvis inte! Albert Einstein lär ha sagt citat ”I fear the day when the technology overlaps with our humanty. The world will only have a generation of idiots”. Det finns människor som för över 25 år sedan påstod citat ”Internet kommer att bli människans fördärv”. Vi får innerligt hoppas att både Einstein och dessa människor missbedömt Internets potential!

Västvärlden står ju för yttrandefrihet och öppenhet. Stater där makten kan släcka ner Internet när som helst är rena mardrömmen för oss som lever och verkar i ett fritt land. Men om inte våra politiker nu tar tag i Internets baksida, så riskerar vi att få leva i en mer risk- och orosfylld värld än den relativt lugna värld vi levt i alltsedan andra världskriget!

Pelle Leijon
Småföretagare

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.