Lördag 6 juni 2020

Karantän – ett ord vi får vänja oss vid

Karantän, isolering, social distansering. Plötsligt vimlar vårt språk av ord som vi knappt har använt tidigare. Åtminstone inte på väldigt länge.
Vi vet vad orden betyder och innebär, men nu är det allvar.

Lite känns det som om kriget brutit ut eller ”stormen” som hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i Stockholm uttryckte det, när coronaviruset började slå till på allvar i huvudstaden. Tror nog att han oroade många, kanske i onödan.

Då kändes det lugnare, när Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell förklarade skeendet när det var dags för den dagens presskonferens, klockan två.

Tror att vi är många som ser fram emot att han ska förklara skeendena och de förhoppningsvis flacka svenska kurvorna som visar det skenande virusets väg genom våra regioner. Han har en förmåga och ett lugn att svara på frågor som är få förunnad.

Man tror honom, när han säger att vi snart har nått toppen av antalet smittade. Ibland blir åtminstone jag irriterad på journalisternas frågor, van efter runt 30 år i deras situation. Men Anders Tegnell lyssnar färdigt och svarar tålmodigt och klokt.

Nyligen frågades han ut av Fredrik Skavlan. Hans program ser jag sällan numera, har tröttnat. Men nu blev det ett undantag. Och Tegnell lyckades där också.

I Skaraborg har vi smittskyddsläkaren Peter Nolskog att luta oss mot. Han har ockå en god förmåga att förklara coronavirusets framfart.
Han hoppas, att vi får en kurva som mer påminner om ett flackt västgötskt platåberg än en hög alptopp.
Självklart håller vi med honom. Och än så länge har hans förhoppningar slagit in.

Inger Dernroth

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.