Onsdag 15 augusti 2018

Knappast någon hjälps ärligt

Vill kommentera intervjun med Liberalernas Pär Johnson i Skaraborgsbygden den 29 december om valfrågor inför 2018 och i den nämndes psykiatriska vården för barn och unga.

Att förstärka den genom tillskott av psykologiska resurser är en sak, men att stärka genom att köra på nuvarande inslagen linje med biologisk och kemisk inriktning – absolut inte.

Vad många kanske inte känner till handlar lejonparten av insatserna om att utfärda diagnos och att skriva ut narkotikaklassade mediciner. ”Inne-diagnosen” adhd utgör en stor andel. Det finns mängder av ofördelaktig information i detta ärende. Rön finns om att livsstils- och kostförändringar hjälper många med dessa symptom, dock verkar de helt att negligeras av etablissemanget.

Det finns studier som visar på att den långsiktiga effekten av adhd-medicin inte förbättrar tillståndet ifråga.  Detta samtidigt som att medicinen kan ge biverkningar som aggressivitet, självmordstankar, självdestruktivt beteende, hallucinationer m m. på grund av narkotikaklassningen finns risken för svarthandel och ökat missbruk. Viss del av de förskrivna pillren säljs vidare av barnen/ungdomarna.

FN:s barnrättskommitté har vid flera tillfällen varnat för den kraftiga ökningen av förskrivning i Sverige.

Vi hävdar att nuvarande kemiskt inriktade vårdideologi som regionen tillämpar inom psykiatrin behöver reformeras.

Birgitta,
psykolog

Lars,
skribent

 

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.