Torsdag 28 september 2023

Kommer Liberalerna att spräcka den borgerliga regeringen?

Om man läser det sk ”Tidöavtalet”, som samtliga undertecknande partier förbundit sig att följa, så återfinner man följande text på sidan 3: ”Samarbetspartierna bidrar till ett gott samarbetsklimat genom att uppträda med värdighet och tala respektfullt om varandras centrala företrädare”.

Man kan fundera över om det var det som Liberalernas partiledare Johan Pehrson tänkte på när han uttalade sig vid ett partimöte utanför Sandviken nu i helgen.

Johans Pehrson konstaterar bl a att ” Alla volymmål, återvandringsmål och en massa andra sjuka saker” är borttagna ur Tidöavtalet”.

Johan Pehrson säger vidare att ”Sedan kan man ha synpunkter på enskildheter och en massa som är dåligt, men det är inte jag som släpat in den här skiten i det här avtalet”.

Under mötet kallar han också samarbetspartiet SD för ett ”extrempopulistiskt” parti som har ”samma organisationsnummer” som när de bildades.

”Och även deras eget taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja”, säger Johan Pehrson vidare.

Uttalandet är vågat, minst sagt, med tanke på hur Jimmie Åkesson reagerade under parti-ledardebatten i TV när Per Bolund uttryckte sig på samma sätt.

Man kan ju fundera över om Johan Pehrson tycker att hans uttalanden stämmer med texten i det avtal han själv skrivit under. Han har ju själv bidragit till att texten kom med eftersom han undertecknade avtalet. Det var väl ingen som höll en pistol mot hans huvud när han under-tecknade det, det var väl snarast ett antal ministerposter som hägrade.

Eller också är det så att det är Landsmöte nästa vecka då en ny partiledare ska väljas som sätter skräck i Johan Pehrson

Som grädden på moset kommer nu det vidare arbetet i Pensionsgruppen. Pensionsgruppen är en är en parlamentarisk arbetsgrupp bestående av representanter för de partier som stod bakom 1994 års pensionsöverenskommelse, alltså Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna.

Regeringen och statsminister Ulf Kristersson (M) hade i regeringsförklaringen lovat att bjuda in samtliga partier till blocköverskridande samtal om pensionerna, men i tisdags kom besked från Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) att bara de fem partier som står bakom pensionsöverenskommelsen bjuds in till ett kommande möte. Sverigedemokraterna, som står utanför, reagerar starkt mot planerna och Oscar Sjöstedt som är ekonomisk politisk talesperson vill lägga ner pensionsgruppen.

Om inte Ulf Kristersson och Johan Pehrson kan hålla sig till Tidöavtalet så tycker jag att SD ska lämna det, så får vi se hur länge den borgerliga regeringen blir kvar. Börjar man redan efter några veckor att slira på avtalet så kan man ju tänka sig hur det kommer att bli framöver.

I det långa loppet tjänar förmodligen SD på att lämna avtalet och det är lika bra att göra det nu. Som framgår av ovanstående så fungerar det i alla fall inte.

Det är lika bra att Liberalerna lämnar det också och går över till det röd/gröna blocket där de hör hemma.

Stefan Hallberg
Karlsborg

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.