Måndag 14 oktober 2019

Kommunalrådet tänjer på sanningen

I ett reportage i Skaraborgsbygden den 14 juni har jag framfört synpunkter på att Karlsborgs kommun inte engagerar sig i de pågående dammutrivningarna i Tiveden. Bakgrunden till mina synpunkter är följande.

Under kommunfullmäktigemötet den 26 november 2018 informerade Karlsborgs samhälls-byggnadschef, Håkan Karlsson, om den nya gemensamma Vattenplanen för Karlsborg, Hjo och Tibro.

Jag frågade honom då om han kände till något om dammutrivningarna i Tiveden och de effekter dessa hade. Håkan Karlsson sa han att han inte kände till detta. (Se artikel i tidningen SLA 28 november 2018).

När Håkan Karlsson efter avslutad information lämnar sessionssalen blir han kontaktad av Göran Hartman och Kerstin Jacobsson och han får tillsammans med förbundsordföranden för Skaraborgs kommunalförbund, Jan Malmgren, på plats en fyllig information om läget vad gäller damm-utrivningarna. Under informationen överlämnades kartmaterial och tidningsartiklar.

Informationen resulterar i att man bestämmer sig för att på plats genomföra ett studiebesök i Tiveden under Göran Hartmans ledning. Studiebesöket genomförs den 23 april och har redovisats i ett debattinlägg av mig på ledarsidan i tidningen SLA den 2 maj och i Skaraborgsbygden den 3 maj.

Att som vårt kommunalråd då hävda att:

  • ”Men detta är ny information för oss”.
  • ”Vi fick det till oss på omvägar, bara för några dagar sedan”.

Det är enligt min uppfattning att tänja lite väl långt på sanningen.

Kommunen har känt till detta minst sedan 26 november 2018. Jag vet att Catarina Davidsson formellt inte var vald till kommunalråd vid den tidpunkten, men det blev hon en månad senare.

Jag vet också att dammarna ligger på ”fel sida” om länsgränsen, men sedan när har det hindrat en kommun att agera i viktiga frågor. Vi samverkar redan idag med ett stort antal kommuner. Dammarna är ett bra exempel på där vi har ett stort behov av ytterligare samverkan.

Det är bra att vår samhällsbyggnadschef har fått i uppdrag att se över vilka möjligheter kommunen har att agera. Det är synd att han inte fick uppdraget tidigare.

Stefan Hallberg
SD Karlsborg

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.