Onsdag 3 juni 2020

Låt lokala beslut leda framtidens välfärd

Sveriges kommuner och regioner står inför stora utmaningar, inte minst vad gäller sjukvården och äldreomsorgen. Vi ser en åldrande befolkning, med krav på mer specialistkompetens och ett vikande skatteunderlag som skapar ett ökande tryck på välfärden.

Kommuner och regioner kommer att få ytterligare fem miljarder kronor i budgeten under 2020. Men det räcker inte. Därför kommer vi i Centerpartiet tillsammans med Liberalerna och regeringen redan under vårens budgetförhandlingar driva på för att ännu mer pengar ska gå till kommuner och regioner. Vi vill också se fler riktade statsbidrag som förvandlas till generella statsbidrag.

Centerpartiet har genom Januariavtalet drivit igenom en rad förbättringar inom vården. I avtalet finns en genomgripande primärvårdsreform som ger dig som patient rätt till en fast läkarkontakt. Du hittar även den uppdaterad kömiljarden, som ger varje region pengar om den kortar väntetiderna till besök inom specialistvården eller till operation jämfört med föregående år. Sist men inte minst satsas det på betald utbildning och fler karriärtjänster för sjuksköterskor.

Vi behöver jobba ännu mer med förebyggande hälsovård och göra vården till en mer attraktiv plats att arbeta inom. Det ska bli lättare för vårdpersonal att göra karriär, och ge fler läkare och sjuksköterskor möjlighet att driva sina egna vårdmottagningar och mindre kliniker.

Det finns behov av ytterligare kraftfulla satsningar för att säkra att hela Sverige får tillgång till en nära, trygg och tillgänglig vård. Vi måste komma till bukt med den ökade psykiska ohälsan och ge tidigare insatser.

Vårdpersonal kämpar varje dag tappert för att ge människor bästa möjliga vård, trots hög belastning och mycket stress. Verkligheten vi står inför kräver att staten tar ett större ansvar.
För att vända utvecklingen krävs centerpolitik, som ser till att skatteintäkterna ökar. Centerpartiet arbetar för att det ska bli både billigare och lättare att hitta ett jobb eller starta företag. Vi genomför politik som gör det mer attraktivt att bo och leva även utanför de större städerna, så att hela Sverige kan leva.

Vi kommer fortsätta att driva på för ett Sverige som håller ihop, så att du och de du bryr dig om får den vård som behövs – oberoende av var du bor. Det är så vi stärker samhällskontraktet och tar svensk välfärd framåt, för att fler människor ska ha en trygg sjukvård och äldreomsorg vi kan lita på.

Därför vill vi jobba för att ge Sveriges kommuner och regioner mer frihet att själva prioritera vad som är viktigt, så att varje skattekrona kan användas mer effektivt utifrån varje liten krok av Sverige och de unika förutsättningar som finns just där.

Gunilla Druve Jansson, regionfullmäktigeledamot (C)
Frida Nilsson, regionfullmäktigeledamot (C)
Ulrica Johansson, distriktsordförande (C)
Susanne Andersson, kommunalråd Götene (C)
Catarina Davidsson, kommunalråd Karlsborg (C)

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.