Lördag 13 augusti 2022

Leif Walterum svarar Stefan Hallberg

Efter min ledare i förra veckans Skaraborgsbygden om Sverigedemokraternas Vitbok har det inkommit några kommentarer till redaktionen samt en replik från Stefan Hallberg.

Ibland inkommer kommentarer kring den politiska inriktningen på ledarsidan. Låt mig då slå fast att ledarsidan i Skaraborgsbygden är Centerpartistisk i övrigt är tidningen politiskt obunden. Tidningen är andelsägd och i tidningens stadgar är den politiska inriktningen på ledarsidan fastställd. En av de största politiska händelserna i sommar är att den första delen av Sverigedemokraternas Vitbok släppts. Den slår fast att det fanns en tydlig koppling till nazistiska och rasistiska organisationer i samband med bildandet av Sverigedemokraterna och att partiledaren fram till 1995 var nazisten Anders Klarström. Vid den tidpunkten hade redan idag tunga SD politiker bland annat Jimmy Åkesson anslutit sig till partiet. För att förminska detta faktum riktar nu olika SD debattörer i stället ljuset på andra partiers förhållningssätt under 1930-talet. Det finns dock en klar skillnad, i Sverigedemokraternas fall handlar det om nutid, i andra partiers fall handlar det om dåtid och personer som lämnat jordelivet och politiken sedan generationer tillbaka.

Leif Walterum
Ledarskribent

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.