Torsdag 9 april 2020

Liberalkonservativ rimmar inte med feminism

Replik till ”Dags för feminism på riktigt” publicerad av MUF, 9 mars 2020 i Skaraborgsbygden.

Vi välkomnar MUF in i debatten om feminism och om hedersförtryck. Vi håller med MUF att feminism inte enbart handlar om könskvotering utan att ordet i sig har en bredare mening. Hedersförtryck är en av vår tids största utmaningar, att stoppa 200 000 kvinnor och barn från denna hemskhet är en självklarhet.

Feminism enligt SSU är att ”alla människor har lika möjligheter och rättigheter och skyldigheter, oavsett kön”, men vad är feminism för MUF egentligen? Så vitt vi kan se så använder sig aldrig MUF av just ordet feminism i sin politik förutom just under internationella kvinnodagen.

Under det senaste århundradet har SSU bedrivit feministisk politik för att få bot på den ojämställdhet som än idag drabbar kvinnor varje dag. Det är en kamp som alltid varit central inom SSU och 2020 är inget undantag.

MUF lyfter äntligen ämnet hedersförtryck i sin debattartikel. Och hedersförtryck är en mycket viktig och allvarlig fråga som måste få politiskt utrymme oavsett partifärg. Men vart var MUF och resten av högern på Fadimedagarna? Var är era förslag på förändring? För hittills har ni bara påvisat tomma ord. Varje år hyllar vi Fadime och hedrar henne genom att driva kampen mot hedersförtryck framåt. Vår förbundsordförande Philip Botström har blivit utsedd till ambassadör för GAPF, glöm aldrig Pela och Fadime, en ideell organisation som ständigt arbetar mot hedersförtrycket. Detta är bara ett exempel på hur SSU arbetar aktivt mot hedersförtrycket.

Sedan feminismens framfart har moderaterna och högern varit en bromskloss för jämställdhetspolitiken. Moderaterna motsatte sig särbeskattningen på 1970-talet, var motståndare till abortlagstiftningen och även sexköpslagen. Ännu längre bak i historien så motsatte sig moderaterna och höger rösträtten för kvinnor och det parti ni samarbetar närmast med vill idag införa en avgift för mammografi. Är detta feminism? Frågar ni oss är det uppenbara svaret nej.

Feminism och socialdemokrati har gått hand i hand genom historien. Vi byggde varandra, vi hjälpte varandra. Högern och moderaterna har historiskt sett varit ett hinder mot jämställdheten och dess framfart. Att yttra sig om feminism i samma mening som man beskriver sig som liberalkonservativ skickar dubbla signaler. Konservatism, som liberalkonservatismen är en gren av, betyder att man ska ha respekt för traditioner och att samhället ska ha en långsam samhällsutveckling för att bevara samhället, inte utveckla det. Hur fungerar det tillsammans med feminism idag? I våra öron rimmar det åtminstone inte.

Jesper Ekblad
ordförande SSU Skaraborg

Elin Hjärtqvist
studieledare SSU Skaraborg

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.