Måndag 17 januari 2022

Många chefer blir det…

Som kulturarbetare kontaktade jag Karlsborgs kommun för att informera om ett Skapande-skola-projekt, men döm om min förvåning när tjänstepersonen jag talade med meddelar att kommunen inte tar emot sådana projekt då de saknar personal som kan söka de statliga bidrag som helt bekostar dylika projekt. Jag nöjer mig med svaret då jag tänker att så kan det nog vara i en mindre kommun.

Av nyfikenhet tittar jag in på Karlsborgs kommuns hemsida och ser att här finns 1 styck skolchef, 8 stycken rektorer/biträdande rektorer, 1 styck kultur- och fritidschef, 1 styck kultursamordnare, 1 styck bibliotekschef och flera diverse verksamhetschefer. För mig ser det ut som att kommunen nästan har lika många chefer som invånare (ca 7000). Att inte en enda av dem kan ta ansvaret att söka statligt bidrag två gånger per år för att ge barn och unga en meningsfull uppväxt, utvecklas och få lust till livslångt lärande är minst sagt vidrigt.

Om du är kommuninvånare och vårdnadshavare i Karlsborg och inte råkar vara rektor eller chef så skulle jag uppmana dig att sätta ner foten och be de styrande att se över sin organisation. Från mitt perspektiv ser det litet skevt ut. Kanske ska cheferna tänka över vad som är viktigast innan de begraver sina huvuden i “administrativt gojs”.

Ett råd i all välmening och för våra barns skull!

Skådespelare

Ps. Skapande skola ska, enligt Kulturrådet, medverkar till att kulturella och konstnärliga uttryck långsiktigt integreras i skolans verksamhet genom konstnärliga processer och metoder.

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.