Fredag 20 september 2019

Massakern i Kina för 30 år sen

Den 4 juni 1989 inträffade en fruktansvärd massaker på Himmelske Fridens Torg i Peking. I Kina är det totalförbud att berätta om massakern. Dels har den aldrig ägt rum och om det hände något den dagen var det en grupp kontrarevolutionärer, som demonstrerade på torget. Man medger att 241 ungdomar dödades. Objektiva berättelser säger, att antalet döda uppgår till 10 000 personer, nästan alla unga studenter.

Till 30-årsminnet av massakern har Louisa Lim, journalist och författare, skrivit en bok, där hon berättar att 1989 var ett år då kinesiska studenter ville ha frihet och demokrati. Protester mot regimen ägde rum i över 60 kinesiska städer, bland annat i Chengdu, där flera hundra demonstranter dödades. Det var samma år, som Berlinmuren föll, vilket resulterade i att hela kommunistiska Östeuropa införde demokrati och Sovjetunionen upplöstes. En händelse, som Putin  har beklagat vid flera tillfällen.

Louisa Lim berättar att den kinesiska kommunistledningen ”lärt sig att glömma” tragiska händelser i sin moderna historia, allt från svältkatastrofen ”det stora språnget” till kulturrevolutionens kaos. Att påminna om massakern 1989 eller kulturrevolutionen är förenat med stora risker. Under nuvarande presidenten Xi Jipings sex år vid makten har även svenskar råkat illa ut. Gui Minahi är exempel på en svensk medborgare, som fängslats på obestämd tid utan rättegång.

Vad som är förbjudet i Kina är dessbättre tillåtet i våra demokratiska länder. Det gäller för oss, inte minst vår regering, att påminna den kinesiska regeringen om de fruktansvärda brott mot mänskligheten som begåtts av Xi Jiping och hans företrädare.

Lars Hjertén

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.