Söndag 23 september 2018

Måste vi ha samma åsikter som makthavarna?

För några år sedan pratade jag med en polisman. Han berättade att en av alla de otaliga nationella organisationer och partier som funnits i detta land hade ansökt om att få demonstrera. Detta nekades med motivering att polisen inte hade resurser att skydda de så kallade högerextremisterna från motdemonstaranterna. Nu genomförde de demonstrationen ändå och polisen ingrep. De hade såväl helikoptrar som kravallpolis för att stoppa demonstranterna. Några motdemonstranter fanns inte på plats. När jag frågade hur detta gick för sig sa han lit besvärat. Du vet, när det gäller att försvara demokratin följer vi inte alltid regelboken. Detta hände på 1990-talet.

För några dagar sedan höll nordiska motståndsrörelsen en demonstration i Göteborg. I svensk lag har alla människor lika mycket värde och har man fått tillstånd att demonsterar ja då ska polisen skydda demonstranterna och inte försvåra för dem. Nu säger då en del att ja men inte kan väl vi tillåta människor som vill avskaffa demokratin att göra sin röst hörd. Jo säger undertecknad, det kan vi. I en demokrati har alla människor lika mycket värde även de som vill avskaffa demokratin. Det står ingenstans i deklarationen om de mänskliga rättigheterna att man måste tro på att alla människor har lika mycket värde. Allas lika värde gäller alla, snälla som otrevliga, fula som vackra, söndagsbarn och måndagsexemplar. Som undertecknad ser det så bryter svensk polis mot de regler och ideal som de säger sig försvara.

Det som skiljer en demokrati från diktatur ska vara att man får kritisera makthavarna och deras ideal. Måste vi ha samma åsikt som makthavarna ja då har vi ingen demokrati längre. Lika för alla borde gälla i Sverige. Alla människor har lika mycket värde och det gäller även folk i nordiska motståndsrörelsen som andra människor i Konungadömet Sverige! Polisen gjorde fel i Göteborg 30 september 2017!

Henrik Andersson

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.