Lördag 18 augusti 2018

Miljön kan inte vänta

Planetens viktigaste val sker den nionde september i år. Då går svenska folket till valstugorna och avgör färdriktningen. Antingen fortsätter vi att roffa åt oss av jordens tillgångar utan en tanke på nästa generation eller så tar vi tag i problemet och använder de lösningar som finns framtagna. Det är inte stor ide att forska om vi inte tar lärdom av resultaten.

Valet den nionde september är ett val som handlar om att vi ska kunna titta våra barnbarn i ögonen och säga att vi gjorde allt vi kunde. Ett val där tron på en modern och hållbar utveckling vinner, där vi tar hand om varandra, står emot ett hårdare slit- och slängsamhälle. Ett val där nya smarta lösningar står emot att köra på som vi alltid har gjort.

Rent konkret handlar det om att vända utvecklingen så att utsläppen minskar, djur och natur får ett ökat skydd, jämställdheten och jämlikheten ökar samt att de sociala orättvisorna bekämpas. Vi svenskar har alla möjligheter i världen att göra det, men det krävs politiskt mod och en stark viljestyrka för att komma dit.

Nu 2018 är det bråttom. Många partier pratar om att göra något men få omsätter sitt tal i handling. ”vi måste bara utnyttja klart den här naturresursen först, sen skall vi ta tag i det där andra”. Men miljöutsläppen, klimatförändringen och utarmningen av den biologiska mångfalden fortgår. De väntar inte på oss. Isarna smälter och torkan breder ut sig, arter försvinner, diffusa utsläpp av kemikalier fortgår, allt medan vi står mitt i och ser på. Det går inte att blunda längre.

Vi i Miljöpartiet vet att det inte går att fortsätta köra på som vi alltid gjort. Och vi vet att det går att minska utsläppen samtidigt som vi skapar ett samhälle som är bättre för fler. När priset på solenergi går ner, när städer får mer kollektivtrafik och när bilarna på landsbygden körs på el så leder det till tryggare och trevligare städer och en bättre hälsa. Och framför allt gör det att vi får en hållbar utveckling av samhället och en planet med resurser kvar att lämna över till nästa generation.

Det denna generations politiker blundar för, kommer nästa generations barn behöva betala för. Det handlar om nu och vi har ett val. Miljöpartiet kommer aldrig sluta att kämpa för klimatet, medmänskligheten och det gröna samhällsbygget. Vi kommer ta varje steg som går att ta på den långa vägen mot ett samhälle som är bättre för alla.

Det är nu vi ska lösa det här. Det är nu vi ska ta de viktiga politiska besluten. Det är nu vi tillsammans ska ta hand om den här planeten. Det går inte att blunda längre.
Miljöpartiet lösningar bygger på modern vetenskap och insikten av att vi måste sluta utveckla samhället på samma sätt som gjorde att vi hamnade i den här knipan. Det går inte att lösa problemen med utdöende, klimatförändringar och miljöförstöring med samma metoder som skapade dem.

Nu. Klimatet, miljön och den biologiska mångfalden kan inte vänta.

Miljöpartiet de gröna Skövde
Peter Sögaard,
Roger Almgren,
Johan Örnemar,
Maj-Lis Lindholm,
Amanda Nordell,
Elisabeth Gustavsson 
Janette Leinonen 

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.
  • vastaspojken

    En imponerande klarsyn. Ställer upp på inlägget till 100 %! Men jag har en liten fråga? Hur kommer Mp att agera på riksplanet? Kommer man att redan innan valet lova att ställa upp och bilda regering tillsammans med S? Om så sker har man satt sig fast i rävsaxen! För att bevisa sin regeringsduglighet sitter man kvar i regeringen vilka eftergifter det än kräver!. Det vet även Löfven &Co! Inom S är man inte dummare än man utnyttjar läget! Att sitta i regeringen kan ge chans till att påverka politiken. Men om regeringssamarbetet leder till att partiet åker ur riksdagen, blir alla framgångar i regeringen ett antal Pyrrhus-segrar!