Måndag 23 juli 2018

Moderater, ta er i kragen!

Det är äntligen valår och roligt att se hur moderater över hela Skaraborg laddar upp för valrörelse. Under den gångna mandatperioden har Moderaterna varit med och styrt i sju av Skaraborgs kommuner. Vi är hoppfulla för framtiden och tror att det efter 9 september 2018 blir fler än så. Tyvärr har vi dock uppmärksammat att inte något av Skaraborgs moderata kommunalråd under åren 2015–2018 sänkt skatten. Detta är mycket beklagligt.

Att sänka skatt är absolut inte detsamma som att skära ner i välfärden. Det är faktiskt en fråga om människors frihet och rätt att själva styra över sina liv. Vi tror gott om människan och att folk är kapabla att själva avgöra vad som är rätt beslut för dem själva. Lägre skatt ger även högre incitament att gå från bidrag till jobb, då man själv får behålla mer av sina pengar. Eftersom frågan har ett starkt samband med benägenheten att arbeta innebär det också att den har avsevärd betydelse för integrationen.

Politik handlar om prioriteringar. Med rätt prioriteringar i kommunens verksamheter kan man uppnå högre kvalitet i välfärden med mindre skattemedel. Det är vi moderater tillsammans med våra allianskollegor som har bäst förutsättningar att genomföra dessa prioriteringar som i slutändan leder till att kommuninvånarna i Skaraborgs kommuner får ta del av högre kvalitet i välfärden och samtidigt får fler kronor kvar i plånboken. Man får aldrig glömma att politiker är förtroendevalda att förvalta invånarnas pengar på bästa sätt.

Vi vill se moderata företrädare i alla Skaraborgs kommuner bedriva tvättäkta moderat politik och inga smyg-sosserier motiverade med att ”ideologi inte existerar i kommunpolitiken.” Ideologi finns i högsta grad även på lokal nivå och det är trångsynt att låtsas som något annat.

Med anledning av ovanstående har vi två enkla frågor som moderater i Skaraborg bör reflektera över inför kommande valrörelse. Kan ni moderata kommunalråd svara på varför ni ej sänkt skatten under denna mandatperiod? Samt, kan ni moderata oppositionsråd garantera att ni gör vad ni kan för att som blivande kommunalråd sänka skatten under kommande mandatperiod?

Robin Nerell,
distriktsordförande MUF Skaraborg

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.
  • vastaspojken

    På senare tid har SKL varnat för de stigande kostnaderna för kommunerna. Äldrevården kommer de närmaste mandatperioderna att kräva stora tillskott om vi ska behålla dagens standard. Har MUF kommit på någon annan inkomstkälla för kommunerna än skatten? Eller ska kommunernas verksamhet skäras ner? Vad ska i så fall bort? Ett klart besked önskas inför valet! På förhand:TACK!