Onsdag 12 december 2018

Nationaldag med smolk i bägaren

Det var stor uppslutning i Plantis i Falköping på nationaldagen, många besökare och en hel del utställare från olika organisationer.

De politiska partierna var tilldelade platser för att presentera sin politik och för att träffa intresserade besökare. Uppslutningen var stor, frågorna många både från sympatisörer och från de som stod för en annan åsikt, stämningen var god.

Emellertid kunde jag tillsammans med många andra notera att nedskräpning runtomkring var ett faktum. Muggar, bestick, servetter och mycket annat släpptes på marken där man stod utan att leta efter en papperskorg.

I samtal med förbipasserande fanns det allt för många som fällde komentarer som ”det är de som kommer från annan kultur som skräpar ner”, ”de har inte med sig renlighet från sina hemländer”, ”det är de nyanlända som håller på så här” osv.

Det är väldigt lätt att skylla på någon annan och hitta enkla lösningar på problem.

Min bedömning är att de som skräpade ner var både barn och vuxna, en del ljushåriga andra med mörkare hår.

Varken Du eller jag har rätt att döma människor på håll efter deras utseende, klädsel eller språkkunskaper. Varken Du eller jag har rätt att bete oss intolerant mot människor i vår omgivning.

Ett särskilt tack till personalen som röjde upp under och efter alla besökare.

Roland Wanner
miljöpartist

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.
  • vastaspojken

    Tack Roland för en väl formulerad och balanserad insändare med ett allvarligt budskap!