Onsdag 11 december 2019

Nya ”syndabockar” i välfärden

Replik på ledare i Skaraborgsbygden den 19 juli

I ungefär 30 år fick väljarna lyssna till skrönan hur lönsam svensk invandringspolitik var. Men när Fredrik Reinfeldt höll sitt öppna era hjärtan och era plånböcker tal i augusti 2014, då var det slut med den skrönan. Numera har förespråkarna för denna lönsamhetspropaganda för säkerhets skull lagt till att ”på sikt” så är det lönsamt. Oklart på hur lång sikt detta är.

På det sättet har man lämnat fältet öppet för att hitta nya syndabockar när det gäller kostnaderna för den generösa invandringspolitiken som är på väg att sänka det svenska välfärdssystemet. Och se nu har man lyckats. Det är de åldrande pensionärerna som ger upphov till de ekonomiska bristerna i det svenska välfärdssystemet. Nu senast uppskattad till ca 90 miljarder till år 2026.

Detta budskap trummas nu ut av svenska media. Nu senast på ledarsidan i Skaraborgsbygden den 19 juli där Per Gustafsson nu stämmer in i den nya mediakören.

De som nu skyller bristen på Sveriges pensionärer har inte med ett ord vågat ta upp och pratat om den verkliga ”ekonomiska elefanten i rummet”.

I Finansdepartementets rapport 2018:3 redovisas den genomsnittliga nettokostnaden för en nyanländ i Sverige till 4,3 miljoner kronor. För övrigt samma kostnad som i Norge. Eftersom det anlänt ca 2,3 miljoner nyanlända till Sverige sedan 1980, så torde den totala nettokostnaden därmed bli 9890 miljarder. Så om man som Per Gustafsson tycker att 90 miljarder fram till 2026 är ”svindlande utgifter”, så förefaller det i jämförelse med kostnaderna för svensk invandringspolitik närmast som växelpengar. Förutsatt att Finansdepartementet räknat rimligt rätt förstås.

Värt att notera är också att i Finansdepartementets nettokostnad ingår inte en enda krona för importerad kriminalitet, numera kallad ”gängkriminalitet”, för att förvirra väljarna. Ungefär på samma sätt som de som vistas illegalt i landet kallas för ”papperslösa”.

Skyll inte de ekonomiska bristerna i det svenska välfärdssystemet på oss åldrande pensionärer. Det är att sänka debattnivån till en osedvanligt låg nivå. Det är dags att börja diskutera den ”ekonomiska elefanten” i rummet.

Det borde också vara dags för våra pensionärsorganisationer att ta debatten i denna fråga och inte låta politikerna skylla ifrån sig på oss pensionärer när det gäller den misslyckade invandringspolitiken.

Eller är det verkligen någon som på fullt allvar inte tror att 2,3 miljoner nya medborgare i Sverige inte genererar några ekonomiska behov i välfärden.

Stefan Hallberg
Sverigedemokraterna Karlsborg

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.
  • vastaspojken

    Debattören avslutar med en bra fråga. Frågan kan omformuleras lite. Byt ut ”behov” mot ”resurser” och ”i” mot ”till”. Resultat: En minst lika bra fråga.
    Eller är det någon som på fullt allvar inte tror att 2.3 miljoner nya medborgare i Sverige inte genererar några ekonomiska resurser till välfärden?