Fredag 29 maj 2020

Offerkoftor och populism

I ett inlägg (Skaraborgsbygden den 1 oktober) har Peter Lindroth (PL) från Socialdemokraterna framfört synpunkter på Sverigedemokraternas agerade i samband med kommunens budgetarbete.

PL trycker i sitt inlägg bland annat på partierna varit överens om budgetförutsättningarna för kommunen. Vad PL verkar glömma bort är att kommunens budgetförutsättningar påverkas av andra beslut som tas på riksnivå, något som man tyvärr inte kan frikoppla sig ifrån. Beslut som bland annat PL partikamrater är ansvariga för.

Som PL konstaterar i sitt inlägg så värnar vi om de äldre i Karlsborg, men vad PL inte berättar i sitt inlägg var att vi i budgetdebatten hänvisade till den konsekvensbeskrivning som Socialnämnden gjort när det gällde budgetneddragningarna, Det var inget som SD hittat på på egen hand.

Om det är att ta på sig offerkoftan när vi i debatten konstaterar att ingen av de andra partierna för någon dialog med SD, får väl väljarna avgöra. Faktum är att PL partiledare torde vara en av de främsta när det gäller att agera för att hålla SD utanför allt politiskt inflytande på alla nivåer.

Det är inte helt klart vad PL menar när han säger att SD är ett parti med helt andra värderingar. Kanske menar han att vi i vårt inlägg i budgetdebatten inte vill acceptera Socialnämndens beskrivningar av konsekvenserna inom åldringsvården.

Det är korrekt att invandrings frågan är viktig för SD. Den är viktig därför att den påverkar kommunens förutsättningar inom snart sagt alla områden, framför allt ekonomin.

Att bli kallade populister är vi vana vid. För oss står begreppet populism för folkvilja, populus på latin, så det känns bra, även om det numera används mest som ett skällsord.

Det är svårt att förstå hur någon kan påstå att vi försökt att vilseleda allmänheten. Vårt ställningstagande i tidningen var helt kristallklart.

Som den minnesgode läsaren säkert drar sig till minnes så hade vi en likartad diskussion efter det förra budgetarbetet, då vårt nuvarande kommunalråd beskyllde Socialdemokraterna för att spela under täcket med SD. Då hade S inga synpunkter, när vi röstade på deras budget. Nu när vi inte röstar på S budget låter det lite annorlunda.

PL framför i sitt inlägg att han har svårt att se hur de seriösa partierna ska kunna samarbeta med SD. Men snälla PL: ni har inte samarbetat på fem år, varför skulle ni börja nu.

 Sverigedemokraterna Karlsborg

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.