Onsdag 26 september 2018

Om Gui Minhai

Häromdagen framträdde den svenske bokförläggaren Gui Minhai i kinesisk teve.Han hade åter fängslats, den här gången på en tågresa till Peking, där han reste tillsammans med två svenska diplomater. Nu sågs han i ett regisserat framträdande, där han skyllde allt på Sverige, ett land han inte längre kunde lita på. Gui Minhai flydde från Kina till Sverige efter massakern på Himmelska fridens torg i Peking och fick svenskt medborgarskap.

Situationen påminner om Moskvarättegångarna på 1930-talet, där den ene efter den andra anklagades för att ha varit illojala mot Stalin och hans regim. Alla erkände sina ”brott”, åtalades och dömdes till döden. Skillnaden mellan nu och då är att svenska kommunister försvarade Sovjets våldsregim medan inga svenska kommunister idag försvarar Kinas agerande mot Gui Minhai. Vi hoppas också att Minhais straff blir betydligt mildare än det Stalin utdömde för 80 år sen.

Lars Hjertén

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.