Fredag 14 maj 2021

Orgeln är kyrkans hjärta!

Det råder brist på utbildade organister signalerar Svenska kyrkan. Samma problem upplevs även inom blåsmusiken. Två viktiga kulturskatter risker därmed att gå i graven! En anledning kan vara att instrumenten kräver extra hårt arbete. Den yngre generationen av idag verkar sakna det tålamod som krävs för dessa instrument.

De söker sig istället till så kallade ”kicksporter” och lättare instrument. Att hantera en orgel med två manualer, fotpedaler och läsa tre notrader samtidigt är ingen enkel uppgift. Den som drar i en trombon eller använder tre knappar på en trumpet måste ha tonen i huvudet, precis som när man sjunger. Noter är bara ett stöd och det är upp till instrumentalisten att tolka musikstycket.

Alla kan mer eller mindre spela och sjunga, men precis som inom idrotten så når vissa lite längre. Musik skapar enorm glädje och välmående oavsett nivå. Kyrkans orgel kan liknas vid en symfoniorkester och pianot ett fint komplement för att kunna byta klanger och rytm. Hammondorgeln var en självklarhet i de flesta svenska dansband under 1960 och 70-talen. Tung att bära, men med ett sound som är svårt att kopiera, trots dagens moderna teknik. Samma gäller även försöken att kopiera blåsinstrument.

Musik skapas med hjälp av olika ackord. Dagens så kallade ”festivallåtar” innehåller oftast en upprepning av 3-4 ackord. Om en symfoniorkester ska framföra samma musikstycke behövs en duktig notarrangör. Ackorden blir då oftast fler och bredare, vilket höjer kvalitén. Likt mycket annat i vårt moderna samhälle så handlar musik om pengar! Pengar begränsar tyvärr kvalitén! Jämför musik med en måltid. En från grunden vällagad maträtt smakar oftast bättre än snabbmat och njutningen blir därmed större. Det är bara att välja och försöka hitta sitt hjärta i musiken!

Pelle Leijon
Småföretagare

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.