Onsdag 3 juni 2020

Rädda Vättern

Lions i Stockholms regionen, som sträcker sig från Stockholm till Vadstena, överlämnade i Motala för några dagar sedan 30 000 kronor till Urbergsgruppen Grenna-Norra Kärr. Överlämnandet skedde av ordförande i Lions miljökommitté Rolf Hallberg, som är professor emeritus vid Stockholms universitet och ledamot av Vetenskapsakademin.

Rolf Hallberg säger precis som Urbergsgruppen i Gränna nej till en gruva i Norra Kärr och ja till Vätterns framtid. Detta instämmer jag i. Vättern är en dricksvattentäkt idag för 250 000 människor, som behöver vatten varje dag. Fem kommuner i Örebro regionen planerar nu att ta sitt vatten från Vättern. Även diskussioner pågår i Stockholm om att ta vatten från Vättern till Mälardalen.

Det är nästan en miljard människor som inte får rent vatten varje dag i världen. Det måste vi ändra på. Det gäller att tänka lokalt och globalt. Eller man kan uttrycka det så här: det gäller att tänka som en cirkel, inte som en fyrkant.

Rolf Hallberg gör tummen ner för argumentet att en gruva i Norra Kärr ska ge 300 nya jobb. Hans uppfattning är att om kineserna köper gruvan, så blir det huvudsakligen arbeten till kineser.

Visst har han rätt. Dessutom är det så att när en gruva är aktuell – vilket den kan vara om 10-15 år – så blir det robotar som gör arbetet. Och då ska man veta att kineserna ligger redan långt framme när det gäller robotutveckling.

Hans Mannefred
folkbildare/fristående samhällsdebattör

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.