Fredag 1 juli 2022

Räkmackan, ett riktigt bottennapp!

Larmen om brist på räkor är igång igen, efterfrågan än större än tillgången, bränslepriserna är nu även en faktor, det gynnar helt enkelt inte plånboken att fiska räkor, trots höjda priser. Dyrare diesel gynnar istället miljön och ett levande hav, så till vilket pris ska vi fortsätta åka räkmacka?

Världsnaturfonden (WWF) gav redan 2014 rött ljus till nordhavsräkan i sin fiskeguide, året efter lyckades dock den svenska räkan få MSC-certifiering, så då blev det grönt ljus för branschen att tråla efter räkor igen, trots att den då och fortfarande är, rödlistad som nära hotad, i Sveriges Lantbruksuniversitets (SLU) artdatabank.

Nu ger WWF västkusträkan rött ljus igen, trots miljöstämpeln, konsumenter avråds från att köpa svenska räkor! Fiskeribranschen håller inte med, utan tycker att man kan äta svenska räkor med gott samvete, för att räkorna ökar i antal, även fast de två andra viktiga punkterna som gör att WWF ger rött ljus inte uppfylls, kontroll av mängd räkor som tas ur havet och hållbarhet för ekosystemet.

Naturskyddsföreningen beskriver bottentrålning som att havsbotten rörs upp, miljögifterna som legat stilla på botten sprids, trålning minskar också ägg- och yngelöverlevnad, samt utöver att miljarder räkor dör, dödas även tonvis av andra arter i bifångsten, när botten skrapas ren på liv.

Är det inte dags att vi slutar åka räkmacka på andra arters bekostnad och ser vilket bottennapp allt fiske egentligen är? I stället för att betala för dyrt bottenskrap, kan du skaffa dig rent samvete genom att vara med att berika haven, lämna fiskrom och räkmacka därhän och istället bre vegansk skagenröra på smörgåstårtan och toppa med tångkaviar.

Anette Ingelsson
Solna

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.