Fredag 27 maj 2022

Så kan du odla i hemmet och må bättre

Odling är bra för vår psykiska hälsa och allmänna välbefinnande. Att gräva med fingrarna i jorden och ta hand om plantor minskar stress och när det växer ger det en känsla av glädje och stolthet. Barn som utforskar världen genom odling får dessutom med sig en ökad förståelse och respekt för naturen.

Det behövs heller ingen trädgård eller kolonilott för att odla. Här ger vi invånarna i Västra Götaland fem tips för att komma i gång med odling i hemmet.

  • Gör fönsterbrädan till ett växthus. På fönsterbrädan blir det ofta varmt och skönt, ett klimat som passar tomater och gurka. Fönsterbrädan lämpar sig också för att odla kryddor eller varför inte sötpotatis som också blir en dekorativt blommande slingerväxt. Med växtbelysning på vintern blir fönsterbrädan ett året-runt-växthus.
  • Odla på höjden. Har man ont om plats går det ofta att bygga på höjden och få ut mer odlingsyta, till exempel i hängande krukor, så kallade amplar, eller i en hylla. Amplar går att hänga nästan var som helst, både inom- och utomhus. Det finns även amplar med inbyggd belysning som kan användas i mörkare hörn och vrår.
  • Grönt året runt på köksbänken. Hydroponisk odling innebär att man odlar i vatten och metoden lämpar sig extra bra för att odla basilika, koriander och sallad på köksbänken. Det enda som behövs är vatten, näringslösning och ljus och det går att köpa startset i olika storlekar.
  • Förvandla balkongen till ett grönsaksland. Kryddor och chili trivs ofta på balkongen med dess skyddade läge. Potatis går att odla i en potatiskruka på golvet. Jordgubbar, physalis och tomater kan du odla i en hylla eller i amplar. Många bärbuskar trivs i kruka på balkongen och både vinbär och krusbär går att stamma upp till små träd.
  • Odla på ett fat. En del fröer går fint att odla till små skott helt utan jord och på minimal yta. Den klassiska smörgåskrassen är ett exempel på fröer som går att så på en bit hushållspapper eller bomull på ett fat. Efter bara några dagar kan man skörda kryddgrönt till sina smörgåsar. 

Människor som odlar kommer närmare naturen och mår bättre. Vi hoppas att fler invånare i Västra Götaland får upptäcka den glädje, stolthet och välmående som odling ger.

Martin Borgström
VD, odlings- och trädgårdsföretaget Nelson Garden

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.