Tisdag 25 september 2018

Sanning eller dåligt skämt?

I helgen blev det klart med en nygammal koalition i Tyskland mellan CDU och SPD, sedan två tredjedelar av socialdemokraterna röstat ja. Först ut att gratulera var Sveriges socialdemokratiska utrikesminister Margot Wallström. ”Tyskland är en av Sveriges närmaste partner och jag ser fram emot att den nya regeringen tillträder” var hennes kommentar till beslutet, som innebär att Angela Merkel ominstalleras som förbundskansler den 14 mars.

Är det en möjlig koalition även i Sverige mellan Socialdemokraterna och Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna för att jämföra med vad man kommit överens om i Tyskland?

Eller är en sanning i Tyskland bara ett dåligt skämt i Sverige för att travestera ett gammalt tyskt ordspråk, som säger att ”det som är sanning i Berlin och Jena, är bara ett dåligt skämt i Heidelberg.”
Onekligen blir man litet fundersam.

Lars Hjertén (M)

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.
  • vastaspojken

    Risken är stor att det här blir ett dåligt skämt i hela Tyskland. Högerpopulisterna AfD tar hem spelet? De framstår som den enda oppositionen. Överfört till Sverige skulle kanske en koalition som Lars H. talar om innebära samma sak? En på papperet stark regering med majoritet i riksdagen. En seger för stabiliteten! Men måhända en pyrrhusseger, där Sd tar hem den stora segern?