Tisdag 21 maj 2019

Skaraborg är fantastiskt, men…

Det finns saker som går åt fel håll, integrationen misslyckas alltför ofta, utsläppen ökar och Sverige riskerar att delas. Som Skaraborgare och Centerpartister ser vi ett antal saker som vi vill ändra på för att vi ska fortsätta leva i vårt fantastiska Skaraborg.

En av de viktigaste förutsättningarna för fortsatt utveckling och tillväxt handlar om att företag likväl som offentliga arbetsgivare kan hitta människor med rätt kompetens till sina verksamheter.

Vi vet att 4 och 5 jobb som blir till, skapas av små och medelstora företag. Vi göra många studiebesök och jobbar tillsammans med företagare och vi hör numera alltid frågan om kompetensförsörjning som en av de absolut största utmaningarna. Det spelar ingen roll om det är den lille företagaren eller det stora företaget, alla har samma problem.

Då vill vi göra något åt det och det kan vi göra på både kort och lång sikt.

Vi vill skapa möjlighet för människor att vidareutbilda sig och då är satsningar på yrkesvux, yrkeshögskola och högskola, lärlingsutbildning mm jätteviktiga. Men för att den enskilda individen ska få reda på vilka möjligheter som ges krävs satsningar på studie och yrkesvägledning. Det är en fråga som vi lyfter i kommunerna såväl som i Sveriges riksdag.

Vi behöver fler som kommer till Sverige och vill arbeta och bidra till utveckling och tillväxt. Det har varit bedrövligt med alla de utvisningar som skett för att tidigare arbetsgivare gjort något fel. Det har handlat om några hundralappar. Här måste det ske förändring så att inte företag blir av med kompetent arbetskraft.

Hela arbetsmarknaden behöver reformeras i grunden. Den behöver bli mer rättvis, flexibel och trygg. Det här är en av de viktigaste frågorna inför nästa mandatperiod. Lägg ned Arbetsförmedlingen som den ser ut idag och lägg upp det på ett annat sätt.

Vi vill utvidga RUT, här finns många möjligheter för människor att både få jobb och ha råd att köpa fler tjänster.

En annan viktig del handlar om att sänka arbetsgivaravgifterna, främst för den som får sitt första jobb och för den som anställer sin första medarbetare.

Det finns mycket mer centerpolitik på det här området, det kan du läsa om på vår hemsida eller varför inte ta kontakt med någon av oss som skriver här. Välkommen!

Vi vill gå framåt, för när andra ser problem, ser vi potential. När andra tar till främlingsfientlighet, väljer vi medmänsklighet. När andra ser tillväxt som miljöhot, ser vi möjlighet till nya gröna jobb. När andra sprider oro skapar vi trygghet. Vi tror på Skaraborg!

Din röst gör skillnad för vilket Skaraborg vi får efter valet!

Ulrika Carlsson, (C), Skövde, riksdagsledamot
Kent Folkesson, (C), Lidköping, riksdagskandidat
Louise Grabo, (C), Vara, riksdagskandidat
Leif Walterum, (C), Skövde, riksdagskandidat

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.