Lördag 6 juni 2020

Skyddsombud räddar liv

Förra året inträffade över 100 000 arbetsplatsolyckor. En arbetare i veckan dog på jobbet. Utan våra skyddsombud, som har kunskap om rätt skyddsutrustning och möjlighet att stoppa farligt arbete, hade dessa siffror sett ännu värre ut.

Därför är det bra att den S-ledda regeringen vill utöka de regionala skyddsombudens möjligheter, så de även kan få besöka arbetsplatser där inga lokala skyddsombud finns.

M och SD har i stället övertrumfat varandra i försöken att avskaffa våra skyddsombud och försämra möjligheterna för dem att bedriva sitt viktiga skyddsarbete. Och KD och C tillsammans med L vill fortsätta stänga ute de regionala skyddsombuden från arbetsplatser där inga fackliga medlemmar finns.

Det är alltid oerhört viktigt att vi har anställda på arbetsplatserna som vet vilken skyddsutrustning som ska användas. För vår skull, vi som jobbar där, men också exempelvis för kundernas säkerhet. Det märks inte minst nu när coronakrisen pågår.

Ändå vill alltså de borgerliga partierna, påhejade av arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv, försämra arbetsmiljön på våra arbetsplatser genom att ta bort de anställdas rätt att välja sina skyddsombud. Ändå vill de stoppa de regionala skyddsombuden från att komma in på fler arbetsplatser.

Vårt budskap är kort och enkelt:  Rör inte våra skyddsombud – de räddar liv!

Jonny Alfredsson
IF Metall

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.