Fredag 29 maj 2020

Slopa åldersgräns för mammografi

Var nionde kvinna i Sverige drabbas av bröstcancer och var femte kvinna som drabbas av bröstcancer är över 74 år. Trots detta faktum upphör mammografiscreening när kvinnor fyllt 74 år.

Detta gör Tidaholm S-kvinnorna upprörda och klubben anser att det är ett bevis på att kvinnornas hälsa och sjukdomar prioriteras lägre. Reglerna för mammografiscreening har gjorts för 30 år sedan och har sedan dess inte ändrats. Vi menar att det inte är samma sak att vara 70 idag än för 30 år sedan. Hälsan är en nyckelfaktor i framtiden och kvinnorna kommer att leva och jobba allt längre.

Därför har Tidaholm S-kvinnor 2018 skrivit en motion om att åldersgränsen för mammografiscreening ska slopas! Motionen passerade förra årets distriktskongress för Socialdemokraterna, men har nu också gått genom till S-kvinnors förbundskongress i augusti 2019.

I dagsläget finns det ingen punkt om mammografiscreening i S-kvinnors nationella politiska program. Det gläder Tidaholm S-kvinnor att kunna ta kampen för alla kvinnors hälsa i distriktet och landet, upp till högsta politiska beslutsnivå.

Zelal-Sara Yesildeniz
ordförande för Tidaholm S-kvinnor

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.