Måndag 3 oktober 2022

Som att sätta plåster på en brusten blindtarm

Just nu kokas valfläsket för fullt bland riksdagens olika partier. Ett kärt diskussionsområde är hur skattebetalarna ska kunna kompenseras för de höga elpriserna.

Socialdemokraternas utspel innebär att man har för avsikt att spendera knappt 60 miljarder, dvs motsvarande kostnaderna för ett nytt kärnkraftverk, ur Svenska Kraftnäts kapitalreserver. Värt att notera är att man inte ens vet om förslaget formellt sett är genomförbart sett ur EU:s synvinkel, men det är ju bara ett vallöfte så det är väl förmodligen inte så noga.

För mig är den här typen av förslag lika verksamma som att sätta plåster på en brusten blindtarm.

Det rimliga vore väl att man satsade resurser på att återstarta Ringhals 1 och 2. Det skulle kunna ge en permanent sänkning av elpriserna i Södra Sverige på mellan 35 till 40 procent enligt Energiforsk. Blev det pengar över kunde man möjligen genomföra en elpris-kompensation. Nu blir det bara tillfälliga lösningar, ungefär som sänkningen av drivmedelsskatten. Priserna går upp efter valet om Socialdemokraterna sitter kvar.

Men skulle Socialdemokraterna satsa på en återstart av Ringhals 1 och 2 så riskerar man ju att tappa stödet från Miljöpartiet och därmed regeringsmakten, så istället väljer man att sätta plåster på blindtarmen istället för att operera.

Stefan Hallberg
Karlsborg

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.