Måndag 14 oktober 2019

”Sommarstängd hudmottagning” är redan tillbommad.

”Du har ringt hudmottagningen i Mariestad. Detta nummer är stängt tillsvidare och du hänvisas till hudmottagningen i Skövde!” Så säger växeltelefonisten, när vi ringer direktnumret till mottagningen vid Mariestads sjukhus.

Så har det varit i några veckor, sannolikt från i mitten av maj. Den som får beskedet att ett telefonnummer är stängt tillsvidare kan inte tolka det som något annat än att mottagningen också är stängd och inte öppnar mer.

Därför blev vi undertecknare överraskade när vi läste onsdagens artikel ”Sommarstängd mottagning”, där endast verksamhetschefen Stellan Ahlström är tillfrågad.   Under våren har vi i facebookgruppen ”Behåll mottagningarna på Mariestads sjukhus” kämpat för de hotade mottagningarna och rehabbassängen på sjukhuset.

De ansvariga politikerna har vägrat att svara på frågor om när besluten kommer att fattas. Tystare politiker får man leta efter.   Och vi har insett att tjänstemännen kör sitt eget race och att hudmottagningen stängts i förtid. Det har vi också självklart skrivit om.

Måndagen den 17 juni blev vi uppringda av kommunikatören Jan Nyman på Skaraborgs sjukhus. Hans raka budskap var att vi skulle skriva en rättelse och att ”hudmottagningen var sommarstängd precis som vanligt”.

Vi fann ingen annan anledning än att skriva om vad som hade hänt och att vi inte tror ett dugg på detta. På onsdagen fattar sjukhusstyrelsen sannolikt ett beslut att stänga en mottagning som redan är stängd.   Skulle politikerna riva upp förslaget till beslut skulle vi naturligtvis bli oerhört överraskade och glada.

Nu återstår frågan om hur man gör med öron-, näs- och halsmottagningen? Men den är antagligen ”sommarstängd” den också. Vi kan berätta att vi har varit i kontakt med riksdagens konstitutionsutskott när det gäller uppmaningen från kommunikatören.

Inger Dernroth
Ingela Skarin

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.