Tisdag 25 juni 2019

Sprututbyte kan främja ”det goda livet”

Replik till EffBe ”Varför gratis sprututbyten?” i Skaraborgsbygden den 21 december 2018:

EffBe ifrågasätter om nya sprututbytesmottagningen på Skaraborgs sjukhus är rätt sätt att använda skattepengarna på för att ”gynna” en negativ sak. Samtidigt frågar EffBe om kostnaderna för mottagningen inte borde användas så att missbrukaren kunde få direkt hjälp att bli kvitt sitt missbruk.

Jag ställer mig vid läsning av inlägget följande fråga: Vad innebär det konkret för EffBe att kunna få direkt hjälp att bli kvitt med sitt missbruk om inte via en verksamhet med utbildad personal inom hälso- och sjukvården som har som mål att fånga upp personer i aktivt missbruk?

Sprututbytesverksamheterna har som mål att erbjuda och ge information, möjlighet att testa sig mot sjukdomar och motivera till vård och behandling.

Det finns evidensbaserad forskning för att den rena utrustningen kombinerad med andra stödinsatser kan minska risker för överdoser och infektioner samt skapa möjligheter att komma i kontakt med hälso- och sjukvården.

Mottagningen för sprutbyten kommer förhoppningsvis för många vara en väg ur det negativa och destruktiva och främja vägen in i ”det goda livet” igen.

Zelal-Sara Yesildeniz (S)

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.