Onsdag 15 augusti 2018

Stoppa organskörden i Kina

Den 10 december på den Internationella dagen för mänskliga rättigheter hyllas FN:s deklaration för mänskliga rättigheter. Dagen instiftades 1950 för att påminna om mänskliga rättigheter i världen. Samma dag delas Nobels fredspris ut i Oslo. Bland de nominerade 2016 fanns organisationen Doctors Against Forced Organ Harvesting (DAFOH) som uppmärksammar den statligt organiserade organskörden från Falun Gong-utövare i Kina.

Det här är en av de värsta överträdelserna av mänskliga rättigheter nu. Förföljelsen av, och organskörden från, Falun Gong-utövare har pågått i mer än 18 år.

Metoden Falun Gong består av fem meditativa övningar och en filosofi baserad på sanning, medkänsla och tolerans. Men när detta blev för populärt i slutet på 1990-talet gillades det inte längre av den kinesiske diktatorn Jiang Zemin, som var rädd att hans makt skulle hotas.

Människor från västländer, även från Sverige, reser för att köpa organ från något av de 800 sjukhusen som utför transplantationer i Kina. En och en halv miljon kineser kan ha dödats för att förse sjukhusen med organ. Köparen får inte veta vem som ”gett” organet, men då tillgången på fångar är stor är väntetiden mycket kort.

DAFOH har sedan 2013 samlat in två miljoner namnunderskrifter som lämnats till FN för att få ett slut på organskörden och förföljelsen. Namninsamlingen pågår på internet och vid olika aktiviteter runt om i världen. Ju fler som vet vad som händer desto snabbare rinner bägaren över och detta omfattande brott mot mänskligheten kan få ett slut.

Christina Skoog Bender

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.