Fredag 4 december 2020

Svar till Lars Hjertén (M)

Tack för dina kommentarer över min ledare i Skaraborgsbygden den 16 oktober. På flera punkter är vi rörande överens, vi har båda en majoritetsregering med de fyra Allianspartierna högst på önskelistan. Den andra punkten där vi också är överens om är att Allianspartiernas bör söka stöd hos Miljöpartiet om inte egen majoritet kan uppnås, detta har jag bland berört på Skaraborgsbygdens ledarplats tidigare.

Däremot så noterar jag att vi inte har en gemensam bild av Ulf Kristerssons agerande. Innan och även en tid efter valet 2018 så var den moderata partiledningens linje att inte ha samarbete med Sverigedemokraterna på någon politisk nivå. Den linjen är bytt det tycks inte finnas några tveksamheter längre. Tidigare i år så var vi flera som höjde på ögonbrynen när Ulf Kristerssons regeringsalternativ presenterades som M och KD med önskan att få med sig L och där aktivt stöd skulle krävas från SD, Centerpartiet ska lämnas utanför.

Inför valet 2018 var Annie Lööf och Centerpartiet tydliga med att om inte de fyra Allianspartierna skulle vara större än S, V och Mp bör Alliansen söka stöd hos Socialdemokraterna. Efter valet lyfte Centerpartiet att den möjlige statsministerkandidaten Kristersson borde kört en förhandling i botten med Miljöpartiet, det skedde aldrig.

Du beskriver att Moderaterna vilar på två pelare en konservativ och en liberal. Jag kan inte se hur en liberal pelare kan förenas med Sverigedemokraternas politik som bland annat vill inskränka fria kulturyttringar och ställer sig frågande till fri granskande media.

Jag hoppas att Moderaternas kraftiga högersväng är en parentes och att den liberala pelaren växer sig stark som under åren med Reinfeldt, Borg och Schlingmann vid det moderata rodret, än finns tid att komma upp på banan till valet 2022.

Leif Walterum

Ledarskribent (C)

Skaraborgsbygden

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.