Tisdag 3 oktober 2023

Tänk om det vore tvärtom

Valet är nu avslutat och diskussioner pågår för fullt om hur den borgerliga regeringen ska konstitueras. En kärnfråga är om SD ska få några ministerposter i regeringen eller inte. Och då ska man komma ihåg att SD med råge är det största oppositionspartiet.

Låt oss göra tankeexperimentet att det vore tvärtom, dvs att det vore de rödgröna som skulle bilda regering. Är det verkligen någon som på fullt allvar skulle tro att det kunde bildas en rödgrön regering utan det största partiet, dvs Socialdemokraterna. Jag skulle vilja se någon av de andra rödgröna partiledarna ställa sig upp och säga att Socialdemokraterna inte får ingå i regeringen, men de får gärna bli stödparti. Det finns bara inte på kartan.

Nu håller ett litet 5 procents parti på den borgerliga sidan och spjärnar emot allt vad de kan för att förhindra att SD kommer att ingå i regeringen. Det är helt orimligt.

Allt vad tidigare praxis som man haft slängs överbord så fort det gäller SD och det gäller inte bara ministerposterna utan även talmansposten.

Vakna upp och inse att var femte svensk röstade på detta parti. Behandla de väljarna med samma respekt som gäller för övriga partier och sluta konstruera undantagsregler enbart för SD. Det är inte värdigt svensk demokrati.

 

Stefan Hallberg

Karlsborg

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.