Söndag 23 september 2018

Tänk till Åkesson

Ingen har säkert undgått Åkessons utspel om att han vill förbjuda Nordiska motståndsrörelsen, förkortat NMR. Utspelet är ett i raden av populistiska utspel för att vinna väljare inför det kommande valet. Kanske är det misslyckandet i kyrkovalet eller nedgången på fyra procentenheter i opinionen i Sentios senaste väljarbarometern som gjort partiledaren för Sverigedemokraterna nervös.

Missförstå mig inte att jag på något sätt sympatiserar med eller vill försvara NMR men att förbjuda NMR är fel väg att gå. Börjar vi nagga våra grundlagsskyddade rättigheter i kanten ger vi oss in på ett farligt sluttande plan vars konsekvenser kan bli förödande. Vi ska vara oerhört rädda om dessa friheter och inte låta oss provoceras av en liten klick människor som Åkesson och andra nu gör.

Åkesson borde tänka på sitt eget partis historia som har sina rötter i maktrörelsen och hur epitet som rasist, nazist och fascist mer eller mindre har förlorat sin betydelse när de använts för att beskriva Sverigedemokrater. Att kalla NMR för terrorister riskerar att överdriva betydelsen av denna lilla grupp med vilsna själar och urvattna även detta begrepp.

Istället för att göra precis det som NMR vill, att låta sig provoceras och skapa uppmärksamhet i media, vore det mycket bättre att försöka prata med dem. Det är förstås en mödosam uppgift men droppen brukar urholka stenen till slut. Någonstans i livet har dessa människor hamnat snett och att förbjuda den organisation som de engagerat sig i kommer bara att förstärka deras övertygelse att de har rätt och alla andra har fel.

Nyheter om NMR säljer och ännu bättre säljer de förstås när det blir kravaller mellan NMR och motdemonstranter. Det ni gör massmedia och motdemonstranter, är precis vad NMR vill att ni ska göra. Ju mer kravaller desto mer uppmärksamhet i media. Är det inte dags att fundera över att inte låta sig provoceras och inte skriva om NMR?

Brott ska straffa sig och vi har redan lagstiftning för det. Offra inte våra grundlagsskyddade fri och rättigheter för att en mycket liten grupp i samhället lyckas i sitt uppsåt med att provocera.

Per Lindström
Medborgerlig Samling, Skara

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.