Tisdag 2 juni 2020

Tankar i coronastormen

Vad är det som händer runt omkring oss? För ett par veckor sedan hade vi knappt hört talas om det lömska virus som nu ställer allt i hela världen på sin spets, raserar mycket och smyger sig in i alla sammanhang vi kan tänka oss.

Hur det kan vara så försåtligt är svårt att ta till sig. Corona är på allas våra läppar, medan läkare, politiker och offentliga personer mest kör med covid 19.

Kommer osökt att tänka på polio som också kallades barnförlamning och som började spridas på 1950-talet, möjligen tidigare. I familjen blev sjukdomen dramatisk, eftersom min morfar drabbades hårt. Han fick lämna sin lantgård, sälja den och fick svårt med både rörelseförmåga och försörjning för familjen. I min klass drabbades en pojke och blev inlagd för vård på sjukhus. Såvitt jag minns klarade han sjukdomen väl, men vi klasskamrater var stressade. Ordet polio kändes oerhört laddat och farligt.

Ordet corona känns obehagligt på ett annat sätt, det verkar slå mot det mesta.

Men därmed inte sagt att vi tänker ge upp. Långt därifrån! Jag anser, att det svenska sättet att ta tag i coronahotet känns pålitligt och påtagligt och kommer att löna sig i längden.

Nu gäller det bara att använda det tålamod vi nog inte visste att vi har. Vi har ju aldrig tidigare vetat, att vi skulle få behov av det. Nu är det kamp som gäller, ingenting annat!

Inger Dernroth

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.