Torsdag 28 september 2023

Tryggad demokrati i Skövde?

Flera tankar strömmade genom mitt huvud då jag fick möjligheten att delta på Mänskliga Rättighetsdagarna i Örebro under veckan. Temat var ”Rätten till ett liv i trygghet och säkerhet”. Ett av seminarierna jag deltog i var just ”Tryggad demokrati?” Vi är inne i en tid när rättsstaten och demokratin är satt under tryck i flera europeiska länder och då är det viktigt att diskutera om vår egen demokrati och vår egen rättsstat är tryggad. I ett panelsamtal diskuterade forskare från Uppsala universitet hur den konstitutionella beredskapen ser ut i Sverige jämfört med andra länder. Är vår demokrati och de mänskliga rättigheterna skyddade från att monteras ned av populistiska krafter? Upplever människor att vi behandlar någon som mindre mänsklig än andra? Ja, tyvärr.

Vad får en skövdebo för sin röst?

Är demokratin på riktigt eller på låtsas? Kommunen har plikter mot människor, människor kan kräva av kommunen, men kommunen kan inte kräva oss på värderingar. Och vi har alla som invånare skyldigheter. Ordet kommun betyder egentligen gemenskap (av ordet communion). Skövdeandan har varit viktig så länge jag varit ledamot av kommunfullmäktige. Liberalerna gick till val på att samverka inom en Allians. I elfte timmen blev vi tyvärr utkastade i samband med att M, KD och S gick tillsammans för att bilda en gemensam ledning. Enligt folkets val blev storleksordningen på partierna S 16, M 13, SD 9, SP 9, C 4, KD 3, V 3, L 2 och MP 2 mandat. En stor förlust för liberalismen. I förhandlingar som uppstår efter ett val används i stället ofta synonymen till folkvald, nämligen förtroendevald. Och enligt detta bildas olika konstellationer för ledningen inom en kommun, nu i ett handslag i Skövde mellan Socialdemokrater och Moderater. Men folkviljan skapar ändå ett övertag för vissa partier, där Skövdepartiet träder fram som ett tydligt exempel och är värt att gratulera.

Hur lever liberalismen vidare i Skövde ?

Skövde är idag inte möjligheternas kommun för alla. Liberalerna blundar inte för problemen utan levererar liberala lösningar. Vi är en politisk grupp som med politiskt kurage kommer att vara grindvakt för demokrati och mänskliga rättigheter. Vi kommer att lyssna på Skövdeborna och bevaka att allas röster blir hörda och att Skövde kommun utvecklas. Vi hoppas att alla partier medverkar till att Skövdeandan lever vidare. Men visst blir det annorlunda, jag tänker på mig själv som person – den 31 december 2022 är jag fortfarande med i ledartrojkan. Den 1 januari 2023 är min roll som kritiskt granskande i opposition.

Ulla-Britt Hagström, Liberalerna

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.