Fredag 20 juli 2018

Trygghet måste få kosta

En av statens grundläggande uppgifter är att garantera medborgarna säkerhet och trygghet, men larmrapporterna om ett rättssystem i förfall är dagligt förekommande. Polisen är kraftigt underbemannad och många poliser lämnar yrket eller funderar på att sluta. Idag står 175 av 800 utbildningsplatser tomma, ännu fler platser kommer förstås inte att lösa problemet med polisbristen.

Den enskilt viktigaste orsaken enligt Polisförbundet till att många poliser slutar och att det är svårt att rekrytera till utbildningen, är lönenivån. Även om det med dagens lönenivå skulle gå att fylla på med nya poliser finns det ytterligare ett problem. Om rutinerade poliser med lång erfarenhet lämnar yrket och ersätts med nyutbildade, dräneras polisen på sikt på kunskap och det blir allt färre som kan lära upp de som kommer ut från polisutbildningen. Det har också effekten att den genomsnittliga kompetensen inom kåren utarmas.

Det är akut viktigt att polisflykten snarast stoppas. Medborgerlig Samling slår i sitt rättspolitiska program fast att löneutvecklingen ska vara betydligt bättre för skickliga poliser. Polisyrket behöver vara ett attraktivt yrke om vi ska kunna ha en poliskår som lockar till sig lämpliga personer som brinner för yrket som polis.

Polisflykten och svårigheterna att rekrytera till polisutbildningen är ett problem som bara måste lösas. Antalet poliser måste upp i en nivå som motsvarar behovet i förhållande till folkmängden och den utveckling som vi ser i samhället. Vi behöver öka antalet poliser till 30 000. Men det räcker inte att bara prata om behovet i siffror, det kommer att ta åratal innan vi nått dit även om vi stoppar utflödet. Vi måste också se till att polisen får rätt ”verktyg” som det heter, modern utrustning och ett helhjärtat stöd från politiker och samhälle.

I skuggan av polisdebatten börjar bristen på poliser att visa sig i kommuner och landsting runt om i landet. För att täcka upp för bristen på poliser och trygga arbetsmiljön för kommun- och landstingsanställda samt vanliga medborgares behov av trygghet och ordning hyrs istället väktare in. Kostnaden för väktare har snabbt rusat i höjden. På bara två år har kostnaden ökat med 37 procent och är nu uppe i 1 600 miljoner (2016) och den lär fortsätta uppåt inom överskådlig tid. Även om kommunernas desperation är fullt begriplig är det ingen långsiktig lösning att ersätta poliser med väktare. Politikernas passivitet på polisområdet är på väg att rasera den trygghet vi tagit för given i Sverige.

Det mest upprörande är att det finns en majoritet i Riksdagen för att höja lönerna för poliser, vilket skulle kunna stoppa polisflykten. Det jag undrar över är, om enigheten är så stor att polislönerna behöver höjas, varför gör inte dessa partier något åt saken istället för att bara prata?

Per Lindström
Ordförande Medborgerlig Samling Skaraborg

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.