Torsdag 30 mars 2023

Tvång är inte vägen till långsiktigt hållbar förändring

Simon Strandell ondgör sig i en insändare i Skaraborgsbygden 23/2 över Företagarnas ställningstagande mot att via lagstiftning göra e-fakturering obligatoriskt. Tyvärr tolkar han vår markering mot tvingande lagstiftning som ett motstånd mot e-fakturering, vilket är helt felaktigt.

Företagarna är självklart inte emot vare sig e-fakturering eller digitalisering i sig.  Men vi vänder oss mot att med statligt tvång införa ytterligare krav på Sveriges företag, dessutom i affärer där myndigheterna inte själva är part. Vi ser gärna att företag i större utsträckning använder e-fakturering som verktyg eftersom det, precis som Simon Strandell beskriver, har flera fördelar.

Det sagt så är det en farlig väg att tro att man kan lagstifta fram allt man själv tycker är bra. Med lagstiftning kommer sanktionsregelverk som ett brev på posten efteråt, vilket myndigheterna givetvis talar tyst om. Det finns faktiskt en stor mängd företag för vilka förslaget innebär både kostnader och ökad administration. Det bör vara upp till dem, inte staten, att avgöra om man är beredd att ta den kostnaden.

Erik Östman,  Företagarna

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.