Onsdag 26 februari 2020

Ur led är tiden – i riksdagen

Sverige är en parlamentarisk demokrati sedan drygt 100 år. Orden ”All offentlig makt utgår från folket” inleder vår författning. Folket väljer riksdag och riksdagen väljer regering. Om regeringen inte får igenom sina förslag i riksdagen, gäller det beslut riksdagen fattar.

Om regeringen har en majoritet i riksdagen är det inga problem, men om man inte har egen majoritet måste man förhandla med riksdagen för att få igenom sina förslag. Det är vad som gäller efter valet 2018.

Men nu är tiden ur led för att citera Hamlet.

När januariöverenskommelsen för ett år sedan gav oss en regering kom man överens om 73 punkter samt att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna skulle hållas helt utanför allt inflytande. Det sistnämnda visade sig svårt att leva upp till. I riksdagen ville en majoritet rösta för ett misstroende mot arbetsmarknadsministern och i dagarna har samma riksdagsmajoritet beslutat att anslå flera miljarder mer än vad regeringen föreslagit till välfärden.

Så blir också beslutet. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kan alltså inte hållas utanför.

Kritiken har inte låtit vänta på sig. Stefan Löfven kritiserar Vänsterpartiet för att liera sig med extremhögern och andra partier i regeringen kritiserar Moderaterna för att samarbeta med Vänsterpartiet.

Detta är demokrati förklarade moderaten Elisabeth Svantesson, som vet vad hon talar om med lång erfarenhet från universitet och politik. En ganska ovanlig kombination idag.

Lars Hjertén (M)

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.