Torsdag 25 februari 2021

Vad är FEAB?

Svaret beror nog på vem som får frågan. För mig är FEAB det företag som har monopol på el- och och viss fjärrvärme-distribution på Falbygden.

Men för ägarna av bolaget verkar det vara en handelsvara som det gäller att tjäna så mycket pengar som möjligt på? Pengar som alla kunder får betala!

Läser i FT 26 jan att FEAB byter ägare igen. Nuvarande ägare köpte bolaget av Göteborgs Energi 2013. Fram till 2019 tog man hem 152 milj. kronor till aktieägarna.

Ägaren Infracapital ägs i sin tur av M&G, ett bolag med säte i England-Wales.

Nu säljer man ett mycket lönsamt FEAB till Nordion Energi, vilket ägs av First Sentiers Investor. Köpeskilling anges inte!

Att FEAB är intressant för spekulanterna är kanske inte konstigt?  El-nätet ger företaget ett monopol som garanterar möjligheten att ta in avgifter.

Enligt deras hemsida är den nye ägaren ett ”globalt kapitalförvaltnings-företag” (läs spekulanter) med huvudkontor i Australien. Det blir intressant att se hur länge de är ägare och hur mycket pengar de kramar ur företaget?

Verkar det här vettigt?

Vi har ett elnät, och viss fjärrvärme med monopol på vår marknad Falbygden. Det är viktigt att det fungerar bra och det gör det. Åtminstone för oss i Floby.

Men ska vi kunder betala pengar som internationella spekulanter stoppar i fickan?

Det är bra med fria företag, men inte alltid!  Ibland är det bättre med gemensamma solidariska lösningar som gör det bättre för alla.

Var det inte i den andan som FEAB bildades en gång i tiden?

Bertil Wallgren
Floby

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.