Lördag 23 oktober 2021

”Välfärd” – till vem?

Visst är Sverige ett välfärdsland i jämförelse med många andra länder, men debattklimatet hårdnar alltmer kring hur välfärdspengarna hanteras.

Det verkar som att Sverige har ett systemfel när våra redan höga skatter inte räcker till. Frågan är om Sveriges stat, regioner och kommuner överhuvudtaget ska bedriva produktion av exempelvis skola, vård och omsorg!? Effektivitet, service och kvalitét uppnås när verksamheter utsätts för konkurrens och hård kontroll. Har vi det idag? Förmodligen inte, eftersom stora summor välfärdspengar hamnar i fel fickor. Ideologiska låsningar och bristfällig lagstiftning spär på problemen!

Om inget görs riskerar vår unika ”Välfärd” att på sikt vittra sönder helt! Alla ska ju bidra sägs det. Men hur ska de som inte kan på grund av hälsoskäl och studier göra? För flera decennier sedan räknade ”duktiga” ekonomer fram att Sverige kommer behöva importera arbetskraft från andra länder för att klara framtidens välfärd och pensioner. Sverige har idag en betydligt större arbetsför befolkning än någonsin, men ändå tycks skatteintäkterna inte räcka till. Den här frågan känns viktigare än någonsin inför valet 2022.

Politiker av idag använder ju ordet ”Välfärd” för att fiska fler röster! Om 40 procent av den nya arbetskraften tillför och 60 procent enbart erhåller, då kan inte ekvationen gå ihop! Det verkar tyvärr vara rena rama lotteriet när Försäkringskassa och Socialtjänst idag gör sina bedömningar om vem som ska få stöd eller inte! Frågan är därför: ”Välfärd” till vem?

Pelle Leijon
Småföretagare

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.