Tisdag 25 september 2018

Vänsterpartiet och kommunism

Att själva ordet kommunism i dag står för ett samhällssystem som grundar sig på förtryck, förföljelse och diktatur är för en språkvetare beklagligt (egentligen står ordet communis för ”gemensam” och återfinns i ord som kommun och kommunicera).

Men detta faktum, att stater som Sovjetunionen och Kina under sin kommunistiska tid begick enorma brott mot sina medborgare, är inte något man från Vänsterpartiets sida försöker sopa under mattan eller inte har gjort upp med.

När C H Hermansson var partiledare tog han 1968 skarpt avstånd från Sovjetunionens inmarsch i Tjeckoslovakien och krävde att de diplomatiska förbindelserna skulle frysas. Det var han ensam om att kräva bland dåvarande svenska partiledare.

Både 2012 och 2016 har Vänsterpartiet lämnat in motioner i riksdagen om att ”Sverige bör vara en tydlig och konsekvent röst för de mänskliga rättigheterna i Kina”, och alltså markerat ett avståndstagande mot regimen där. 2011 deklarerade nuvarande partiledaren, Jonas Sjöstedt, att Kuba är en politisk diktatur. Vad är det mera som behövs av tydlighet?

1990 bytte partiet namn, från Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK) till Vänsterpartiet, och markerade med detta att man tar avstånd från det som kommunismen enligt ovan förknippats med. Budskapet borde haft tid att sjunka in i det allmänna medvetandet i Sverige.

Pernilla Almgren,
Moholm

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.
  • vastaspojken

    Man kan undra……..? Har inte kommunismen ett problem gemensamt med kristendomen? En god kristen ska väl följa regeln om att behandla andra som man själv vill bli behandlad. Kommunismens budskap. ”Av var och en efter förmåga, till var och en efter behov” låter väl bra! Stalin hävdade att han var en god kommunist! G. Bush sa att han var en god kristen. Det sa även vår store konung Gustav ll Adolf som hade valspråket: ”Med Gud och segrande vapen”. Jag har svårt att avgöra vem av de tre som ljög värst! Har vi inte tolkat både kristendomen och socialism/kommunism helt fel? Man kan verkligen undra????