Tisdag 2 juni 2020

Var rädd om det tryckta ordet

Tidningshusen har det kärvt, både upplagorna och annonsintäkterna sviktar och omorganisationer och rationaliseringar följer slag i slag.

Det har aldrig tidigare funnits så många ordpruttare som det finns nu. Från sociala medier, från tankesmedjor och från diverse mer eller mindre fria tyckare trummas sanningar, halvsanningar och rena lögner ut i en strid ström. Det är fullständigt omöjligt för en normal ordkonsument att kritiskt vaska fram den absoluta sanningen i detta. Skälet är enkelt; budskapet finns endast för stunden; sedan ligger det oåtkomligt i en server någonstans eller uppe bland molnen om det ens finns kvar.

Det tryckta ordet på en tidningssida finns för alltid och det är lätt att ta till sig. Det enda färdighet som behövs är att kunna läsa. Ingen digital teknik krävs som snabbt blir omodern. Har ni försökt plocka in en så kallad diskett i en modern dator? Mängder med värdefull information har försvunnit när ny teknik har kommit och gått. Men det tryckta ordet består. Det är än nödvändigare att tillgången på tryckt information finns på den lokala nivån som vi kan vara trygga med och kan lita på så att vi inte blir manipulerade av i oönskad riktning.

Detta handlar om information för alla som är lätt att ta till sig och som man lita på. Enkelt, kan man tycka, men det håller på att gå ifrån oss om vi inte ser upp.

Åke Abrahamsson
Falköping

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.