Tisdag 3 oktober 2023

Vargen i Skaraborg!

Fler vargar i Skaraborg skrev Skb om i slutet av mars, och det ser vi nu resultatet av bara en månad senare, flera angrepp på bara några dagar.

I texten angavs att det enligt SLU är mycket sällsynt med konflikter mellan människa och varg i Sverige, jag delar inte den uppfattningen.

Ingen som bor i tätorterna behöver vara orolig meddelar Länsstyrelsen, men om man bor på landsbygden och har vargen omkring sig mest varje dag blir livet annorlunda. För flera år sedan skrev en ung mamma på landsbygden ett brev till mig efter vårt samtal. Detta är en del av brevet.

Jag är mamma med två aktiva barn, och så har vi djuren. Hela tiden tänker jag på hur jag bäst kan säkra gården, barnen och djuren.
Jag tänker ofta tillbaka på tiden innan vargrevir bredde ut sig och omfattade vår gård.

Hästarna kunde vara ute hela dygnet. Hundarna levde som dom gårdshundar dom är. När vi var ute kunde hundarna vara med lösa. De vaktade dom andra djuren och barnen. Vi har inte stora vakthundar utan vallhundar. Familjemedlemmar.
Barnen hade ett perfekt liv. Många djur, stora ytor att leka på och skogen. Dom älskade skogen. Att klättra i träd, plocka bär och blommor. På vintrarna åkte dom skidor. Jag älskade vår gård, vårt liv.

Så är det inte längre. Nu är vargen här. Vi har mist två goda vänner till varg, en hund och en katt. Nu njuter vi inte på samma sätt. Man är ständigt på helspänn, stannar till, lyssnar, ser sig omkring. Fåglarna tystnar, hundarna vägrar gå ut. Hästarna slutar äta och klumpar ihop sig i hagen, blir oroliga.

Då kommer många känslor. Allt känns hopplöst, jag känner rädsla och förtvivlan.
Nu är dom här igen Vargarna.

I valrörelsen utlovade ett flertal partier kraftfulla åtgärder för att minska vargstammen och förenkla reglerna vid skyddsjakt.

Den som var tydligas i detta var Centerpartiet där Annie Lööv som första steg ville att antalet vargar skulle tas ned till 170 st och i nästa steg innefatta 150 st med max 15 revir inom landet.

Ett utmärkt förslag som tillsammans med en effektiv förvaltning, och förenklade regler vid skyddsjakt skulle kunna hantera vargstammen.

Torsdagen den 13 april fanns det ett antal motioner inlämnade till riksdagen. En av dessa kom från
Sten Bergheden (M). Samtliga berörde problemen med varg och där fanns också förslag till åtgärder mm.

Riksdagen avslog samtliga motioner, hur kan detta var möjligt med tanke på vad ni lovade!

Av ledamöterna inom M, KD, SD och C  kommer många från Skaraborg.

Var var NI den här dagen, eller har ni ändrat uppfattning?

Bo Larsson

 

 

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.