Torsdag 30 mars 2023

Vas gör en HR-direktör på landstinget?

Den 4 febr gör SLA en sammanställning på lönenivåerna på de högre tjänstemännen på Landstinget. Jag fokuserar på HR-direktören Marina Olsson som lyfter en månadslön på hela 114.800 kr (årslön 1.377.600 kr). En ganska hygglig lön även i näringslivet. HR (förut Personalavdelningen) betyder Human Resources och sägs; säkerställa att det finns grundläggande processer och planer för personalens välmående och utveckling. De sista orden får väl betecknas som ett hån mot hårt arbetande sjuksköterskor och undersköterskor.

I Dagens Nyheters ledarsida kan man läsa att; I Västra Götalandsregionen hade man 2021 ungefär lika många anställda som 2001. Andelen sjuksköterskor och undersköterskor hade dock minskat med 25% , medan administrationen hade ökat med  50%. En administrativ koloss. Med en växande och åldrande befolkning är detta en förfärlig information. Samtidigt får man förståelse för varför så mycket går fel hos denna stora arbetsgivare Landstinget. Låt oss nämna; låg lön och löneutvecklingen hos nämnda kategorier, allt ökade kostnader för inhyrd personal, stängda salar och operationer pga saknad personal, alltid brist på personal under semestertid, stora övertidsuttag, mm.

Det är lätt att förstå att massuppsägningar sker titt som tätt dock inte bland den administrativa personalen. Du kan som hög tjänsteman skylla på politiska beslut men Din arbetsuppgift är att se till att få resurser så att er personals välmående och utveckling kraftfullt förbättras! Vad gör Du?

Mr Transparense

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.