Tisdag 25 september 2018

Verkligheten talar sitt språk

(Slutreplik till Cecilia Widegren, 2 mars Skaraborgsbygden)

Sänkt skatt skapar inte en bättre välfärd. Alliansregeringens åtta år vid makten är ett tydligt bevis på detta. Under perioden ökades istället klyftorna i samhället och ett stort underskott skapades i statens budget.

Alliansregeringen motiverade de ofinansierade skattesänkningarna med de dynamiska effekter de skulle få. Dessa uteblev helt. Istället ökade arbetslösheten, klyftorna vidgades i samhället och pensionärer fick betala mer i skatt än löntagare med samma inkomst. Parallellt så rustades försvaret ned och ansågs av regeringen vara ett särintresse.

Det är möjligt att det finns teoretiska beräkningar på att skattesänkningar kan ge en bra välfärd. Vi kan dock konstatera att praktiska erfarenheter säger något annat. Nu vill Moderaterna sänka skatterna med 30 miljarder kronor. Vem tror att detta kan ske utan att det märks i välfärden?

Vad Cecilia glömmer att tala om är också att deras förslag till skattesänkningar ger störst skattesänkningar till de som tjänar mest.

Parallellt så urholkas åter statens ekonomi. Den föregående Alliansregeringen lämnade ett underskott på drygt 60 miljarder kronor efter sig. Det har den socialdemokratiskt ledda regeringen nu lyckas vända till ett överskott samtidigt som arbetslösheten sjunkit och en rad av de försämringar i den generella välfärden som Cecilia och hennes kompisar i riksdagen genomförda åtgärdats. Dessutom har snart den klyfta i beskattning mellan pensionärer och löntagare som Alliansregeringen skapade fyllts, pensionerna och barn- och studiebidragen har höjts.

Det är bra att Moderaterna är tydliga. Allianspartierna slåss just nu om förslag som i slutändan drabbar den del av befolkningen som ligger i de breda inkomstgrupperna. Man vill ta bort rättigheter inom arbetslivet, man ska göra det lättare att avskeda folk genom försämrad anställningstrygghet, man vill försämra A-kassan, sjukförsäkringen och minska de bidrag som är väldigt pricksäkra. Istället vill man öka de skatteavdrag som all statistik visar att de främst nyttjas av de med högst inkomster.

Vi socialdemokrater står för en generell välfärd, med skatt efter förmåga, välfärd efter behov.

Patrik Björck
riksdagsledamot (S)
Skaraborg

 

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.