Fredag 20 juli 2018

Viktiga ord i politiken

”Öppna era hjärtan” sa Fredrik Reinfeldt i valrörelsen 2014. Nästan alla har kritiserat honom för uttalandet, även moderater. Om man tolkar det som en önskan om en obegränsad invandring kan jag förstå kritiken men han menade faktiskt inte det och i princip tycker jag att han hade rätt.

Den nye statsministern Stefan Löfven använde tidigt begreppet ”det är inte okej” om sådant han ogillade. Kritiken kom genast från vissa journalister. De ansåg att orden var för banala för en statsminister. Jag håller inte med kritikerna utan tycker att Löfvens ord är helt okej.

Några journalister har läst Stefan Löfvens tal under 2017. Där återkommer uttrycket ”oacceptabelt” eller ”fullständigt oacceptabelt” minst 20 gånger. Det allmänna konstaterandet har sedan följts av praktiska konsekvenser, oftast uttalade av statsrådet Morgan Johansson i Rapport eller Aktuellt. Statsministern sa till exempel att skjutningar inte är acceptabla, vilket genast resulterade i förslag om ett lägsta straff för grovt vapenbrott på två års fängelse istället för ett.

Olof Palme var en mästare i att använda ord, som ofta var mycket skarpa. När han 1975 kritiserade kommunistregimen i Tjeckoslovakien kallade han den för ”diktaturens kreatur.” Vore inte det ett lämpligt ordval, när man karakteriserar Nordkoreas diktator Kim IL-sung? Som alliansfri medlem i FN:s säkerhetsråd borde Sverige kunna ta initiativet till en mera kraftfull och framgångsrik kritik mot en person som hotar världsfreden.

Lars Hjertén,
Tidaholm

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.